Ευζωία ή ευτυχία. Δύο λέξεις με έννοιες τόσο κοντινές και παρ’ όλα αυτά τόσο διαφορετικές στην ουσία τους. Η ευτυχία είναι σύνθετη λέξη από το ευ και την τύχη, ενώ η ευζωία από το ευ και τη ζωή. Το πρώτο συνθετικό σημαίνει καλό (ευ = καλό), στο δεύτερο συνθετικό κρύβεται και η μεγάλη διαφορά μεταξύ της ζωής και της τύχης.
Η ευτυχία στηρίζεται στην τύχη, ενώ η ευζωία στηρίζεται στην πίστη και τη θέληση. Η ευτυχία, αφού συνδέεται με την τύχη, αφήνει χώρο για δικαιολογίες και εκλογικεύσεις, όπως «έτσι τα ‘φερε η ζωή, τι να κάνεις, άλλοι αποφασίζουν για μας» και πολλά παρόμοια κλισέ. Στον αντίποδα, η ευζωία έχει ως βάση την ευθύνη όσων συμβαίνουν γύρω μας και μόνο μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι για ότι μας συμβαίνει έχουμε την ευθύνη θα καταφέρουμε και να το αλλάξουμε, αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα και θα μείνουμε κλεισμένοι στον ψεύτικο κόσμο μας να βρίζουμε την τύχη μας.
Το μυστικό της ευζωίας λοιπόν δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι πολύ απλό και εύκολο, μόνο που το κάνουμε τόσο μα τόσο περίπλοκο ως δικαιολογία, γιατί δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε παλιές συμπεριφορές. Το μυστικό της ευζωίας είναι απλό. Ισορροπία. Νοητική, ψυχική και σωματική. Αυτό επιτυγχάνεται μόλις υπάρξει αυτογνωσία για το τι είναι ουσιαστικό και τι όχι. Για να το κατορθώσει κάποιος χρειάζεται θέληση, ώστε να αρχίσει να παρατηρεί τι συμβαίνει μέσα και έξω από αυτόν. Η συνειδητοποίηση για το τι είναι αληθινό και ουσιαστικό αντί για τις ψευδαισθήσεις μας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια φόβου. Όταν φύγει ο φόβος, μένει ο αληθινός μας εαυτός γαλήνιος, πλήρης και ως αποτέλεσμα έρχεται η καλή ζωή ή ευζωία. Απλό, δεν νομίζετε;

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.