Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς, ειδικά για τα παιδιά που ζουν μέσα στα λαμπάκια και τις λιχουδιές, περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη που έρχεται με τους ιπτάμενους ταράνδους να φέρει από την καμινάδα τα δώρα τους.
«Τι είναι αυτά τα παραμύθια που γεμίζουμε τα μυαλουδάκια των παιδιών; Tι είναι σημαντικότερο από την αλήθεια;» λένε πολλοί. Αλλά πραγματικά ποιος είναι γνώστης της αλήθειας; Ζούμε σε εποχές όπου οι αλήθειες μας, οι σταθερές μας για την ύλη, το σύμπαν και όλη μας την κοσμοθεωρία ανατρέπονται. Όπως όταν κάποτε πιστεύαμε ότι η γη είναι επίπεδη, ας αρκεστούμε στο σοφό ρητό: «Γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα», κι ας αφήσουμε τον αγνό, αυθεντικό παιδικό νου να διευρυνθεί. Μάλλον οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ξέχασαν τα παιδικά τους χρόνια, όπου η φαντασία τους ταξίδευε σε κάθε λογής παραμυθένια κατάσταση. Κι αν δεν έχουν τέτοιες μνήμες, τότε σίγουρα κάποιος άλλος, λογικός ενήλικος εγκέφαλος τους έκλεψε αυτά τα όμορφα χρόνια.
Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος φαντασίας και παιχνιδιού. Ας επιτρέψουμε στα παιδιά να ζήσουν αυτή την ηλικία για να μη γίνουν ενήλικα παιδιά που, επειδή δεν έζησαν αυτά που έπρεπε όταν έπρεπε, προσπαθούν να τα ζήσουν ως ενήλικες με γελοίες παλιμπαιδιστικές συμπεριφορές.
Στα σημερινά παιδιά, περισσότερο ίσως από άλλες εποχές, όπου ο ορθολογισμός και το άγχος μπροστά από τις φοβίες μας κατακλύζουν την κοινωνία και τα σπιτικά μας. Χρειάζεται να τους αφήσουμε άπλετο χώρο για φαντασία, μαγεία και παραμύθια, που εκπαιδεύουν το μυαλό τους να σκέπτεται, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, ώστε στο μέλλον ως ενήλικας να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί.
Αλλιώς φτιάχνουμε μυαλά στείρα, κοντόφθαλμα, όπου η πραγματικότητα καθορίζει τα όριά τους, τα όρια που η φαντασία ξεπερνά και ακουμπά την αλήθεια με τρόπο ουσιαστικότερο από τη λογική.
Ας θυμηθούμε τον Ιούλιο Βερν, πόσο ανοιχτόμυαλος άνθρωπος ήταν και πόσο προχωρημένο πνεύμα, όταν όλα τα στενάχωρα μυαλά τον χαρακτήριζαν φαντασιόπληκτο παραμυθά. Ή μήπως πιστεύετε ότι το εκπληκτικό μυαλό του Αϊνστάιν θα μπορούσε να συλλάβει τη θεωρία του χάους και τα απάτητα μέρη του σύμπαντος χωρίς φαντασία; Ο ίδιος είπε ότι η φαντασία είναι ουσιαστικότερη της γνώσης.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ωριμάσουν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση πολύ περισσότερο επιτρέποντας, αλλά ακόμα και εκπαιδεύοντας την φαντασία τους. Ας αφήσουμε φέτος λοιπόν τον Άγιο Βασίλη να μπει στο σπιτικό μας και, πού ξέρετε, μπορεί να φέρει και σ’ εμάς δώρο.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.