Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι υπάρχουν χίλιοι δρόμοι για τον ίδιο προορισμό. Όλοι μας έχουμε μια εξελικτική πορεία σε αυτή την ζωή. Το πώς και με ποιους είναι θέμα επιλογής. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται κάποιον ψυχολόγο είναι γιατί κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα τους εμποδίζει σε αυτή την πορεία ή τους εμποδίζει η έλλειψη αυτογνωσίας που και αυτή από μια οπτική γωνία είναι ψυχολογικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι αλληλένδετα.
Όπως είπαμε στην αρχή δεν είναι απαραίτητο να πάνε όλοι σε κάποιον ψυχολόγο για να βρουνε απαντήσεις και εξέλιξη ή πιο σωστά ενέλιξη αφού όλη η γνώση για την κατανόηση των άλλων και του κόσμου που ζούμε βρίσκετε μέσα μας. Άλλος θα το κάνει μέσα από τους φίλους του, κάποιος με έναν πνευματικό καθοδηγητή, άλλος με ένα βιβλίο, άλλος πηγαίνοντας στην φύση, άλλος μέσα από την τέχνη και άλλος με κάποιον ψυχολόγο. Δεν υπάρχουν πανάκια στο τι ταιριάζει στον καθένα.
Το μπέρδεμα γίνετε όταν πολλοί άνθρωποι λένε ότι ο ψυχολόγος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από έναν φίλο και δε δίνει περισσότερες απαντήσεις από ένα βιβλίο. Εδώ είναι που υπάρχει η παρεξήγηση. Ο Σύμβουλος ψυχικής υγείας έχει εκπαιδευτεί να μην εμπλέκεται συναισθηματικά, ώστε να μπορεί μέσα από την αντικειμενική παρατήρηση να βλέπει καθαρά το πρόβλημα, σε αντίθεση με την φυσιολογική συμπεριφορά που έχουμε όλοι να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από το δικό μας φίλτρο, βάση των δικών μας εμπειριών και της παρούσας ψυχικής μας κατάστασης. Ασυνείδητα αυτό μας εμποδίζει να είμαστε αντικειμενικοί. Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, την εκπαίδευση και την εμπειρία του αλληλεπιδρά και συμπορεύεται με τον συνάνθρωπο του στην εσωτερική κατανόηση που οδηγεί στην εσωτερική, αληθινή ηρεμία και την γαλήνη. Δε δίνει απαντήσεις και μασημένη τροφή, αλλά βοηθά τον άνθρωπο να προχωρήσει στον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.