Το πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο εξαρτάται αρχικά από το πρόβλημα του κάθε ανθρώπου και τη διάθεσή του για ενδοσκόπηση, αληθινή και ειλικρινή δουλειά. Βέβαια χωρίς να υπάρχει κανόνας όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο καθένας, ο αριθμός των επισκέψεων σε έναν ψυχολόγο κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι στο χώρο της ψυχολογίας, υπόσχονται αποτελέσματα σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών.  Αυτό είναι άτοπο και παραπλανητικό.  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χρόνο προσαρμογής και αντίδρασης του κάθε συνανθρώπου μας που αποφασίζει να κάνει μια εσωτερική δουλειά με τον εαυτό του ζητώντας βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο, σύμβουλο ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτή. (βλ. Η πρώτη συνεδρία!)

Μου έχουν κάνει αρκετές φορές την ερώτηση αν μία-δύο συνεδρίες είναι αρκετές.  Αναρωτιέμαι αν μπορεί να λυθεί σε λίγες ώρες ένα πρόβλημα στην ψυχολογία μας που είναι τόσο έντονο, δυνατό κι επίμονο, ώστε να μας οδηγήσει σε ψυχολόγο κι ενώ χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί. Αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την παιδική ηλικία, εκτός αν έχει συμβεί κάποιο πολύ σοκαριστικό γεγονός το οποίο μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.  Είναι άτοπο να πιστεύει κάποιος ότι, ενώ το έχτιζε και το έθρεφε τόσα χρόνια, θα το εξαφανίσει μέσα σε λίγα λεπτά.  Ή πώς μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό ένα γεγονός που μας οδήγησε στην κατάρρευση να λυθεί τόσο εύκολα;

Εύκολες, γρήγορες λύσεις και μαγικά χάπια υπάρχουν, μα σχεδόν πάντα λύνουν επιφανειακά και πρόσκαιρα το πρόβλημα και αργά ή γρήγορα οδηγούν στις ίδιες καταστάσεις ή και πιο επώδυνες από ό,τι πριν.
Ο ψυχίατρος είναι διαφορετική κατηγορία από τους υπόλοιπους θεραπευτές.  Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σώμα και εστιάζεται σε αυτό για τη λύση των ψυχικών “ασθενειών”.  Όλο και περισσότεροι ψυχίατροι πλέον αντιλαμβάνονται το άτοπο της ψυχιατρικής και συνδυάζουν την ψυχιατρική με σπουδές ψυχανάλυσης, ώστε να τα συνδυάσουν σε μια ουσιαστικότερη θεραπεία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς τους ως μια βιοψυχοκοινωνική ολότητα.  Σε πολύ σοβαρά περιστατικά μόνη της η ψυχοθεραπεία χωρίς την ψυχιατρική είναι μάλλον αδύνατο να βοηθήσει άτομα που δεν επικοινωνούν σχεδόν έως καθόλου με την πραγματικότητα και με τη χορήγηση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο φαρμακευτικής αγωγής είναι εμφανής η επαναφορά στην πραγματικότητα και η απόσυρση των συμπτωμάτων.

Για να ξεκαθαρίσω τις όποιες παρερμηνείες που συχνά οδηγούν σε παρεξηγήσεις, θα σας πω ότι η όποια διαδικασία είναι επιλογή του καθενός. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία σχετικά χρονοβόρα, συχνά δύσκολη, που πολλές φορές οδηγεί σε δρόμους ξεχασμένους, κακοτράχαλους, ανηφορικούς, δύσβατους και φοβιστικούς.  Που περπατώντας τους μας οδηγούν σε μέρη πανέμορφα, χαράς, ηρεμίας και γαλήνης.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.