Η εχεμύθεια στο επάγγελμα του ψυχολόγου, συμβούλου ψυχικής υγείας είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία στέκονται πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Βάσει του κώδικα δεοντολογίας βέβαια είναι δεδομένο ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται στις συνεδρίες ψυχολογίας αντιμετωπίζονται από το θεραπευτή με σεβασμό, ειλικρίνεια και εχεμύθεια. Υπάρχουν μόνο ειδικές περιπτώσεις στις οποίες δεν γίνεται αυτό και αυτές είναι περιπτώσεις όπου ο θεραπευτής αποκαλύπτει στον επόπτη του κάποια στοιχεία τα οποία οφείλουν να συζητηθούν στην εποπτεία. Aκόμα και τότε o ψυχολόγος παίρνει την άδεια του θεραπευόμενου για τις όποιες αποκαλύψεις θα γίνουν στην εποπτεία (η εποπτεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι θεραπευτές εποπτεύονται από ειδικευμένους ψυχολόγους πάνω στην εποπτεία θεραπευτών, ώστε να μπορούν να εξασκούν με αξιοπιστία και σεβασμό το επάγγελμά τους). Επίσης μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη όπου ο θεραπευτής οφείλει να αποκαλύψει στις αρχές στοιχεία τα οποία είναι κακουργήματα ή απειλούν την ακεραιότητα του ιδίου ή αυτών με τους οποίους σχετίζεται.
Αυτές είναι οι μόνες περιπτώσεις όπου ο ψυχολόγος αποκαλύπτει πράγματα από τις συνεδρίες. Κατά τα άλλα η εχεμύθεια και η ειλικρίνεια είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας υγιούς σχέσης μέσα και έξω από το γραφείο ψυχολογίας.
Υπάρχει εύλογα το θέμα της ντροπής και αυτό είναι που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους. Δηλαδή πώς να αποκαλύψει κάποιος τα πιο κρυφά γεγονότα και τις πιο κρυφές του σκέψεις σε έναν άγνωστο άνθρωπο.
Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κάνουν αποκαλύψεις στους πολύ δικούς τους ανθρώπους. Εδώ είναι η παρανόηση: τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν οι αποκαλύψεις σε έναν άγνωστο, από τον οποίο δεν πρόκειται να κριθούν και ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν με απόλυτο σεβασμό, αποδοχή και επίσης έχει εκπαιδευτεί να μας βοηθήσει να βρούμε την έξοδο από το λαβύρινθο των σκέψεών μας.

Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.