Τα χρέη δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα;
Ή
Τα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργούν χρέη;

Εδώ και αρκετά χρόνια εμφανίστηκε μια μόδα που μας έφερε σήμερα στην οικονομική απόγνωση της Ελλάδας και δεν είναι άλλη από τον υπερδανεισμό. Δεν πάει πολύς καιρός που βλέπαμε διαφημίσεις για διακοποδάνεια και άλλα παρόμοια, τα οποία σήμερα φαντάζουν εκτός πραγματικότητας. Η μόδα είναι η φορεσιά του κοπαδιού και ευτυχώς είναι παροδική.
Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνεται ο αριθμός συνανθρώπων μας με ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως και ο αριθμός ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα και χρέη. Κατάθλιψη, αγωνία, διαταραχές στον ύπνο, άγχος, φοβίες, πανικός, τάσεις φυγής και σπανιότερα αυτοκτονικές τάσεις συχνά βρίσκουν διέξοδο στα ψυχοφάρμακα, στη χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών και σπανιότερα καταλήγουν σε σύμβουλο-ψυχοθεραπευτή.
Τα άτομα βιώνουν αρχικά μια κατάσταση εθελοτυφλίας, αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Η αιτία συνήθως είναι ότι θα ξεβολευτούν και κατ’ επέκταση θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τις λανθασμένες τους επιλογές. Στο επόμενο στάδιο εμφανίζεται ο θυμός, που στοχεύει εξωγενείς παράγοντες. Επίσης φτιάχνουν σενάρια καταστροφολογίας, ώστε να αποφύγουν να πάρουν την ευθύνη των πράξεών τους. Η οργή και η θλίψη είναι κοντινά συναισθήματα και συχνά η μία συγκαλύπτει την άλλη. Παρατηρείται συχνά η συναισθηματική εναλλαγή μεταξύ κατάθλιψης και ξεσπασμάτων θυμού. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό που συχνά αποκαλούμε «έπιασα πάτο», αυτή είναι η περίοδος αποδοχής και ανακαλύψεων. Ο μόνος λόγος που πέφτουμε είναι να σηκωθούμε πατώντας στα πόδια μας σταθερά και με ολοένα μεγαλύτερη συνειδητότητα.
Τα χρέη δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα και τα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργούν χρέη. Πολλοί βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι, κλείσαμε τα μάτια και το γευτήκαμε – έτσι, με κλειστά μάτια, βάλαμε χέρι και στα δανεικά. Τι έκανε όμως τόσους ανθρώπους να κλείσουν τα μάτια στους ενδεχόμενους κινδύνους;
Ο λόγος είναι ότι βάλαμε παρωπίδες μπρος στην πραγματικότητα. Αυτή είναι η βάση όλων των ψυχολογικών προβλημάτων, η διαστρέβλωση ή η διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας. Η αδυναμία να δούμε τις δυο όψεις του νομίσματος ή να αντιληφθούμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των εμπειριών μας είναι οι βασικές αιτίες των ψυχολογικών προβλημάτων. Με απλά λόγια, η ανάγκη για αποδοχή σε μια κοινωνία όπου καλύτερος είναι αυτός που έχει τα περισσότερα και τα ακριβότερα, ο καταναγκασμός για αγορές, το γνωστό shopping therapy και πολλά άλλα σχετικά προβλήματα είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στην πραγματικότητα δεν θα αλλάξουμε το ποιοι είμαστε, ούτε θα φύγει η αίσθηση κενού αν μας αποδεχτούν ή αν αγοράσουμε όλο το Χαλάνδρι. Τέτοια προβλήματα είναι το βασικό συστατικό στο να πετύχει η συνταγή ενός αβάσταχτου δάνειου.
Εντάξει, ό,τι έγινε έγινε, το θέμα είναι, τι κάνουμε τώρα; Η ηρεμία και η υπομονή είναι δύο στοιχεία που θα μας δώσουν χρόνο και λογική σκέψη ώστε να πάρουμε τις ιδανικότερες αποφάσεις. Όλοι θέλουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση με ένα θαύμα. Ας γίνει λοιπόν ο καθένας μας αυτό το θαύμα. Εδώ είναι που χρειάζεται αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, θάρρος να πάμε κόντρα στη μόδα ώστε να καλλιεργήσουμε νέα ιδανικά, τα οποία φέρνουν ψυχική ηρεμία, γαλήνη, ισορροπία. Ακούγεται λίγο ουτοπικό, αλλά έτσι είναι.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.