Το άγχος μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, το άγχος σκοτώνει, το άγχος αρρωσταίνει, το άγχος αδυνατίζει, το άγχος παχαίνει, το άγχος ανεβάζει την πίεση, το άγχος επηρεάζει την περίοδο στις γυναίκες.
Τi είναι αυτό το άγχος που έχει τόση δύναμη; Είτε είσαι ένας απλός άνθρωπος είτε ένας ψυχολόγος ή οτιδήποτε άλλο, όλοι να ξέρουμε ότι τα κάνει όλα αυτά και όλοι να το έχουμε. Τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι’ αυτό;
Το άγχος είναι ψυχική και νοητική λειτουργία του ανθρώπου η οποία έχει άμεση επίδραση στο ανθρώπινο σώμα ενεργοποιώντας το να παράγει διάφορες ορμόνες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρκετά σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του ρυθμού της αναπνοής, συγκέντρωση αίματος στους μυς, παραγωγή αδρεναλίνης και τεστοστερόνης.
Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος ώστε να ενεργοποιηθεί, αφού αντιλαμβάνεται την κατάσταση του άγχους ως επερχόμενο κίνδυνο κι έτσι προετοιμάζεται για να τον αντιμετωπίσει. Το αντανακλαστικό αυτό το κουβαλάμε από την εποχή που ζούσαμε σε σπηλιές και είναι πολύ φυσιολογικό και σωτήριο όταν απειλείσαι από αρκούδες, θηρία, επιδρομές από άλλες φυλές και διαφόρους φυσικούς κινδύνους.
Σήμερα όμως, που η ζωή μας είναι χτισμένη μέσα στην ασφάλεια και στην αποφυγή του πόνου, τι γίνεται; Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι και σήμερα, μόνο που έχουμε φροντίσει να τους εξαλείψουμε με ασφαλή σπίτια, ασφαλή αυτοκίνητα, γιατρούς και φάρμακα, αστυνομία, στρατό, ασφαλιστικές εταιρίες, κοινωνίες όπου ζούμε όλοι μαζί, ασφαλές σεξ, ασφαλείς σχέσεις μέσα από το ιντερνέτ.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε συνεχώς μια απειλή μέσα στο μυαλό μας, ένα μόνιμο ασυνείδητο φόβο (βλ. Φόβος, ο αιώνιος αντίπαλος). Πίσω από κάθε άγχος μας κρύβεται ένας φόβος. Πλέον οι φόβοι μας δεν φαίνονται όπως παλιότερα, που οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς. Οι φόβοι μας δημιουργούνται επί το πλείστον από το μυαλό μας, η κοινωνία μας φροντίζει να γίνει αυτό από τα παιδικά μας χρόνια, έτσι όχι μόνο οι περισσότεροι φόβοι είναι ψεύτικοι, αλλά και ασυνείδητοι. Ανασφάλειες που κρύβουν φοβίες, όπως πως θα μας κρίνουν, πόσο αξίζουμε, αν θα τα καταφέρουμε στα στενά περιθώρια του χρόνου, στις απαιτήσεις της κοινωνίας με τους ψεύτικους κανόνες της και πολλά άλλα. Γι’ αυτό το άγχος είναι ύπουλο και υπόγειο, όπως είναι πλέον και οι φόβοι μας.
Η λύση είναι απλή. Αποκαλύπτοντας τους φόβους ρίχνοντάς τους φως αποκαλύπτεται και η ανούσια ύπαρξή τους. Σε αυτό ακριβώς εστιάζεται η ψυχολογία, ένας ψυχολόγος δουλεύει με το θεραπευόμενο αυτογνωσίακα αποκαλύπτοντας όλες τις ασυνείδητες φοβίες. Έτσι καταπολεμώντας τους φόβους μας (βλ. Πώς να αντιμετωπίσουμε το φόβο) καταπολεμάμε και το άγχος. Ακούγετε απλό και είναι απλό, αρκεί κάποιος να το θελήσει και όλα τα άλλα έρχονται πολύ πιο εύκολα από όσο φανταζόμαστε. Γι’ αυτό η αυτογνωσία, η επαφή με τον εσωτερικό μας αληθινό κόσμο, αντί για το προσωπείο που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, γαληνεύει την ψυχή, την ηρεμεί και απομακρύνει το άγχος.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.