Όλοι έχουμε ακούσει ή βιώσει από πρώτο χέρι ότι οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα και ότι όσα κιλά χαθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία τα άτομα τα παίρνουν πάλι και συνήθως παίρνουν ακόμα περισσότερα. Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στους περισσότερους ανθρώπους. Φανταστείτε ότι είναι σαν να πιέζουμε ένα ελατήριο. Πιέζοντας συσσωρεύουμε όλη αυτή τη δύναμη στο ελατήριο. Μόλις όμως το αφήσουμε, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό εκτονώνεται με δύναμη και μεγαλώνει περισσότερο κι από όσο ήταν στην αρχική του κατάσταση. Αυτό γίνεται γιατί οι άνθρωποι πιέζονται σαν το ελατήριο να αλλάξουν το έξω χωρίς όμως να αλλάξουν το μέσα. Έτσι, κάποια στιγμή η παράλογη και πιεστική συμπεριφορά ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και καταλήγουμε να ξεφεύγουμε από τους στόχους μας επιστρέφοντας στις παλιές μας συνήθειες, τις περισσότερες φορές χειροτερεύοντας την πρωταρχική μας κατάσταση ακόμα πιο πολύ.
Οι περισσότερες διατροφικές δυσλειτουργίες (βλ. διατροφικές δυσλειτουργίες) ως επί το πλείστον κρύβουν ζητήματα ειδικά ανασφάλειας, άγχους, ντροπής κ.α. Εδώ είναι που ερχόμαστε να βοηθήσουμε στην αύξηση της συνειδητότητας, ώστε να καταφέρει ο καθένας να αντιληφθεί την πραγματική αιτία της συμπεριφοράς του. Στη συνέχεια χρειάζεται να βρεθεί κίνητρο, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη και εις βάθος διάγνωση της κατάστασης να γίνει μια σωστή και μόνιμη διαχείριση του προβλήματός μας. Στόχος μας είναι να μειωθεί ή ακόμα και να εξαφανιστεί η μηχανική μας συμπεριφορά σε σχέση με τη διατροφή αντικαθιστώντας τη με μια σκεπτόμενη εποικοδομητική στάση. Τα άτομα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα σε πολλά επίπεδα. Μια σωστή διατροφή είναι βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι, αν δεν δούμε όμως ολιστικά το θέμα, θα μας λείπει το ψυχολογικό κομμάτι, το οποίο είναι και το ουσιαστικότερο μέρος της λύσης.

Συνειδητοποιώντας τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα (βλ. Πότε αρχίζει η σύνδεση της τροφής με το Συναίσθημα), γκρεμίζεις τις λανθασμένες πεποιθήσεις, όπως το να εξισορροπείς μέσω του φαγητού ασυνείδητες τάσεις, π.χ. ανασφάλειες, φοβίες, αίσθημα έλλειψης κ.λπ. Ξεκινάς το χτίσιμο μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότερο την αυτοπεποίθησή σου και παίρνεις και πάλι το τιμόνι στα χέρια σου. Εν τω μεταξύ αλλάζοντας το έξω βοηθάς και το μέσα να ενεργοποιηθεί ακόμα πιο πολύ. Έτσι παίρνουμε τα πάνω μας όλο και περισσότερο. Μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο ισορροπίας και ανόδου, αντί για το φαύλο κύκλο ανισορροπίας και πτώσης στον οποίο είχαμε εγκλωβιστεί. Συνεπώς έρχεται η απελευθέρωση, η οποία είναι κάτι πλέον σταθερό και σίγουρο αντί για το ψεύτικο και εφήμερο αποτέλεσμα που έρχεται μέσα από την πίεση. Δεν χρειάζεται πίεση, κούραση και πόνος για να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Χρειάζεται απλά βιωματική ουσιαστική γνώση. Μόλις αυτό γίνει βίωμα, αυθόρμητα και χωρίς εμφανή κόπο τα πράγματα γίνονται σχεδόν από μόνα τους και όλα συνηγορούν στο να φτάσουμε στο στόχο μας. Όπως λέει και ο διάσημος Πάολο Κοέλιο (Paulo Coelio), όταν θέλουμε πραγματικά κάτι, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσουμε.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.